Η Επίδραση της πνευμονικής αποκατάστασης στην αναπνευστική λειτουργία παιδιών και εφήβων με άσθμα

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Το άσθμα αποτελεί ένα κύριο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Επηρεάζει περίπου το 8-10% του πληθυσμού και είναι παρών στο 18% παιδιών ηλικίας κάτω από 12 ετών. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Όσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια και λιγότερο ελέγχεται, τόσο υψηλότερα τα συμπτώματά της όπως απόφραξη των αεραγωγών, βρογχική αντιδραστικότητα (τάση του τραχειοβρογχικού δέντρου να αντιδρά εμφανίζοντας βρογχόσπασμο σε μια σειρά μη αλλεργιογόνων ερεθισμάτων όπως η εισπνοή κρύου αέρα), δύσπνοια, συριγμός και κόπωση. Η απόφραξη των αεραγωγών παρεμποδίζει την είσοδο του αέρα μέσα στους πνεύμονες κατά την εισπνοή αυξάνοντας το φορτίο στους αναπνευστικούς μύες. Η αυξημένη αντίσταση των αεραγωγών λόγω της απόφραξης διαταράσσει την φυσιολογική αναπνευστική απόκριση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης οδηγώντας σε δύσπνοια. Το βρογχικό άσθμα προκαλεί φλεγμονή των βρόγχων και αυξημένη συσταλτικότητα των λείων μυϊκών ινών. Αυτή η φλεγμονή ελέγχεται ανεπαρκώς παρά τις μεγάλες δόσεις κορτικοστεροειδών που δίνονται στην προεφηβική ηλικία. Επομένως αυξάνεται η ανάγκη μιας εναλλακτικής αποτελεσματικής φυσικής θεραπείας.

Τραυματισμός πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και βραχυχρόνια υπομέγιστη άσκηση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός συνδέσμου στο γόνατο. Κατόπιν αυτού του τραυματισμού αυξάνεται ο κίνδυνος μελλοντικών κοινών προβλημάτων με τη μορφή λειτουργικών περιορισμών και αλλοιώσεων της άρθρωσης. Δευτερεύουσες επιδράσεις περιλαμβάνουν ελαττωματική νευρομυϊκή λειτουργία με μειωμένη αντοχή, λειτουργική απόδοση, διαφορετικό πρότυπο κίνησης και εξασθένηση του ορθοστατικού ελέγχου τόσο μετά από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό του συνδέσμου όσο και μετά την ανασυγκρότησή του. Οι ασθενείς αυτοί αν και λειτουργούν καλά κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής έχουν μειωμένη ικανότητα να διατηρήσουν ισορροπία ρίχνοντας βάρος στο τραυματισμένο πόδι σε απαιτητικές καταστάσεις ενώ είναι κουρασμένοι. Αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμών. Η κόπωση προκαλείται από ένα συνδυασμό διαφορετικών φυσιολογικών μηχανισμών που εμφανίζονται τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό σύστημα επηρεάζοντας τις προσκείμενες νευρομυϊκές οδούς και εκφράζεται ως έλλειψη ιδιοδεκτικότητας. Έτσι η μυϊκή κόπωση οδηγεί σε μείωση της απόδοσης για εργασία η οποία μπορεί να έχει επίδραση στον ορθοστατικό έλεγχο.

Αερόβια άσκηση και σύνδρομο GBS

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Το σύνδρομο GBS είναι μια οξεία, φλεγμονώδης μεταλοιμώδη αυτοάνοση πολυνευροπάθεια που προκαλεί απομυελίνωση των περιφερικών νεύρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η απομυελίνωση στους νευράξονες των περιφερικών νεύρων καταλήγει σε συμμετρική παράλυση των κινήσεων η οποία ξεκινά από τα κάτω άκρα και ανεβαίνει προοδευτικά προς τα επάνω προκαλώντας μυρμήγκιασμα, καυσαλγία και ασφυξία. Η μυϊκή αδυναμία και οι αλλαγές στην αισθητικότητα επηρεάζουν την ισορροπία, τη στάση σώματος, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη βάδιση. Η παράλυση των μυών του προσώπου στο 50% της πλειονότητάς τους αυξάνει το ρίσκο της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Το 40% των ασθενών αυτών παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό οφείλεται στην εμπλοκή των νεύρων που νευρώνουν τους μύες του θώρακα καθώς και του φρενικού νεύρου προκαλώντας παράλυση των εισπνευστικών μυών και του διαφράγματος.

Άσκηση αναπνευστικών μυών και χρόνιος πόνος στον αυχένα

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

O πόνος στον αυχένα είναι μια απο τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί ως μυοσκελετική παθολογική κατάσταση. Αν και είναι κατα κύριο λόγο ένα πρόβλημα του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος η στενή ανατομική σύνδεση της αυχενικής με τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης οδηγεί στην διαπίστωση ότι ο πόνος στον αυχένα δημιουργεί αλλαγές σε αυτές τις περιοχές με αντίκτυπο στην αναπνευστική λειτουργία. Η μυϊκή δύναμη, η στάση κεφαλής και η ιδιοδεκτικότητα επηρεάζονται σε αυτους τους ασθενείς ενώ ψυχολογικές καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη, κινησιοφοβία οδηγούν σε αποφυγή των κινήσεων συμβάλλοντας σε δυσλειτουργία των αυχενικών μυών και μεταβολές στη μηχανική του θωρακικού κλωβού. Η ένταση του πόνου σχετίζεται με τη δύναμη των αναπνευστικών μυών ενώ η δύναμη των αυχενικών μυών αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα αδυναμίας της αναπνευστικής λειτουργίας. Όλοι αυτοί οι παράμετροι έχουν τη δική τους συμβολή στην ανάπτυξη αναπνευστικής δυσλειτουργίας.

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη μέση

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Παρά τη μεγάλη επικράτηση της χρόνιας οσφυαλγίας στο γενικό πληθυσμό οι επιλογές σχετικά με τις αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές διϊστανται. Η σταθεροποίηση του κορμού κατά τον ορθοστατικό έλεγχο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της χρόνιας οσφυαλγίας. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ φτωχής σταθερότητας του κορμού και πόνου στη μέση με μείωση της μυϊκης δραστηριότητάς του και της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις όπως η παραμορφωτική σπονδυλαρθρίτιδα (με ή χωρίς κήλη), η πρόπτωση του δίσκου και η σπονδυλολίσθηση. Αυτή η σχέση οδηγεί σε διαφορές στο αναπνευστικό πρότυπο μεταξύ των ατόμων με ή χωρίς χρόνιο πόνο στη μέση. Τα αναπνευστικά σχήματα έχουν τροποποιηθεί με διαφορές στην ικανότητα των πνευμόνων και στη μηχανική του διαφράγματος.

Ο ρόλος της άσκησης στο αποφρακτικό σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Το σύνδρομο υπνικής άπνοιας χαρακτηρίζεται απο περιορισμό της ροής του αέρα ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού κατά την διάρκεια του ύπνου. Συνοδεύεται συχνά απο αποκορεσμό οξυγόνου και υπερκαπνία. Η επαναλαμβανόμενη άπνοια, υποξία και υπερκαπνία όπως επίσης ο κατακερματισμός του ύπνου μαζί με την αυξημένη αρνητική ενδοθωρακική πίεση, αποτέλεσμα της αυξημένης δουλειάς των αναπνευστικών μυών έτσι ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί καταλήγουν σε εξασθένηση του κεντρικού νευρικού, καρδιαγγειακού συστήματος και μεταβολικής λειτουργίας. Η διάγνωσή του γίνεται μέσω υπολογισμού του δείκτη υπνικής άπνοιας που είναι η αναλογία του συνολικού αριθμού άπνοιας και της υπερβολικά ρηχής αναπνοής στη συνολική διάρκεια του ύπνου.

Η επίδραση της καρδιοαναπνευστικής άσκησης στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται απο αλλοίωση του χόνδρου στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την συνεχή τριβή των οστών μεταξύ τους και την δημιουργία δυσκαμψίας, πόνου και μειωμένου εύρους κίνησης. Σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος η ικανότητα έγερσης απο την καρέκλα, η άνετη στάση και η χρησιμοποίηση της σκάλας είναι συχνά περιορισμένη. Ο πόνος και η μυϊκή αδυναμία οδηγούν σε αναπηρία. Επιπρόσθετα η παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, γενετική προδιάθεση, οστική πυκνότητα και φύλλο αποτελούν παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με την νόσο.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Η φυσική δραστηριότητα είναι μια τροποποιήσιμη συμπεριφορά που συνδέεται με την υγεία, τη λειτουργική κατάσταση και τη μακροζωϊα. Ένας φυσικά ενεργός τρόπος ζωής έχει γίνει αποδεκτός στόχος της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στη δευτερογενή πρόληψη πολλών χρονίων παθήσεων. Ο επιπολασμός της καθιστικής συμπεριφοράς είναι υψηλότερος στους ηλικιωμένους ενήλικες και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την υγεία αυξάνοντας την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο κίνδυνος  μειώνεται με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Η βύθιση στο νερό προκαλεί οξείες φυσιολογικές αλλοιώσεις στο καρδιαγγειακό και πνευμονικό σύστημα λόγω της δράσης των φυσικών ιδιοτήτων του νερού κάτω από την επιφάνεια του σώματος. Τέτοιες αλλαγές μπορούν να προκληθούν από παράγοντες όπως η θερμοκρασία του νερού, το βάθος της εμβύθισης ή και ακόμη η θέση του κεφαλιού του ατόμου μέσα ή έξω από το νερό.

Πρόληψη μυοσκελετικού πόνου σε έφηβους αθλητές υδατοσφαίρισης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Οι αθλητές υδατοσφαίρισης χρησιμοποιούν ένα ελεύθερο στυλ κολύμβησης για να κινηθούν μέσα στο νερό. Οι ώμοι και το κεφάλι ανυψώνονται πάνω απο την επιφάνεια του νερού όσο η μπάλα βρίσκεται μπροστά απο τον παίκτη που κολυμπά. Αυτό το ανυψωμένο στύλ κολυμπιού προσφέρει περισσότερο φορτίο στην άρθρωση του ώμου και στους γύρω ιστούς. Επιπλέον μπορούν να εμφανιστούν χρόνιες βλάβες στην άρθρωση του ώμου λόγω των υψηλών διατμητικών και συμπιεστικών δυνάμεων που αναπτύσσονται κατα την διάρκεια των επαναλαμβανόμενων ρίψεων της μπάλας με το χέρι, βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος. Οι χρόνιοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο στην οσφύ και τραυματισμούς μεσοσπονδυλίων δίσκων. Η περιστροφή της σπονδυλικής στήλης που απαιτείται για την ελεύθερη αναπνοή στο νερό στο άθλημα της υδατοσφαίρισης καθώς και για την ρίψη και υποδοχή της μπάλας δικαιολογεί τον πόνο στην περιοχή του αυχένα και της οσφύος.

Καρδιακή αποκατάσταση σε παιδιά με συγγενή καρδιακή νόσο

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Τις τελευταίες δεκαετίες η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα της χειρουργικής παιδιών με συγγενή καρδιακή νόσο έχει αυξήσει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης. Παρόλο που οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα η ικανότητα για άσκηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη. Πολλά απο αυτά τα παιδιά θεωρούνται υπερβολικά ευαίσθητα και απαγορεύεται η συμμετοχή τους σε φυσικές δραστηριότητες. Η φυσική απραξία και η αποδυνάμωση ως αποτέλεσμα επιβαλλόμενου περιορισμού επιδεινώνει οποιαδήποτε ανοχή στην άσκηση.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Σε ανταγωνιστικά αθλήματα όπως είναι η κολύμβηση, η σπονδυλική στήλη των νέων αθλητών μπορεί να παρουσιάζει αυξημένη θωρακική κύφωση και οσφυϊκή λόρδωση. Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διάρκεια των γρήγορων και δυναμικών κινήσεων, που επιτελούνται στον αγώνα, η σπονδυλική στήλη είναι ο αγωγός μεταφοράς μηχανικής ενέργειας μεταξύ του άνω και κάτω άκρου. Κατά συνέπεια δέχεται μεγάλες ροπές στις κινήσεις της κάμψης, έκτασης, περιαγωγής με ταυτόχρονες μεγάλες δυνάμεις συμπίεσης και διάτμησης. Η επίδραση αυτών των δυνάμεων δημιουργεί εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου στους αθλητές με απώλεια του ύψους του, φαίνομενο που σχετίζεται με αυξημένη καμπυλότητα σπονδυλικής στήλης. Θωρακική κύφωση και οσφυική λόρδωση συμβάλλουν στη δημιουργία πόνου στην περιοχή του ώμου (ώμος κολυμβητή) και ραχιαλγία αντίστοιχα. Η συχνότητα εμφάνισης πόνου στον ώμο σε όλους τους κολυμβητές κυμαίνεται απο 40-80%. Μία αστάθεια στον ώμο λόγω κακής στάσης μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στον ώμο λόγω των κινήσεων της μαραθώνιας κολύμβησης σε κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας. Η επανειλημμένη υπερέκταση της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης κατά την μεγάλη διάρκεια κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην ράχη. Η βελτίωση της στάσης του σώματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη και θεραπεία των τραυματισμών.

Η άσκηση ως φάρμακο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ορισμός της υπέρτασης - Τιμές

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια. Ως υπέρταση ορίζεται η συστολική αρτηριακή πίεση πάνω απο 140mmHg και η διαστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 90mmHg. Υπάρχει μια γραμμική σχέση μεταξύ της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης σε μια συστολική πίεση αίματος κάτω απο 115mmHg και μια διαστολική κάτω από 75mmHg. Έτσι ένα άτομο με συστολική αρτηριακή πίεση 120mmHg έχει 50% πιθανότητες να νοσήσει απο καρδιαγγειακή νόσο [1]. Περίπου το 20 % του γενικού πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και χρειάζονται φάρμακα για τη μείωσή της [2].

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ/ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Άρθρο Συρόπουλου Στέλιου PT-Msc Hellenic swimming federation

Δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών είναι ένα σύνδρομο στο οποίο μη φυσιολογική κίνηση των φωνητικών χορδών δημιουργεί μερική απόφραξη των αεραγωγών οδηγώντας σε αναπνευστική δυσχέρεια. Όταν ένα άτομο αναπνέει κανονικά οι φωνητικές χορδές κινούνται μακριά απο τη μέση γραμμή στην εισπνοή και ελαφρώς προς τη μέση γραμμή στην εκπνοή [1]. Σε ασθενείς με δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών η κίνησή τους προσανατολίζεται προς τη μέση γραμμή κατά την φάση της εισπνοής και εκπνοής δημιουργώντας απόφραξη των αεραγωγών [2].

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Άρθρο του Συρόπουλου Στέλιου PT-Msc Hellenic swimming federation. cardiophysiotherapy.gr

Η κολύμβηση σε επίπεδο αθλήματος απαιτεί ένα πρότυπο αναπνοής με υψηλότερους ρυθμούς και όγκους από ότι η επίγεια άσκηση [1]. Αποτελεί το μοναδικό απαιτητικό άθλημα για τους εισπνευστικούς μύες [2]. Οι απαιτήσεις στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι αναπνευστικοί μύες στην κολύμβηση είναι μεγάλες. Λόγω αύξησης της συχνότητας των αναπνοών εκπτίσονται λιγότερο [3]. Η βύθιση στο νερό δημιουργεί πρόσθετη πίεση αυξάνοντας την θωρακική αναπνοή [4]. Το φορτίο αντίστασης αυξάνεται από τις υψηλές ροές εισπνοής και εκπνοής αυξάνοντας την αναπνευστική λειτουργία, την ταχύτητα της μυϊκής συστολής και τον όγκο αναπνοής, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται οι επικουρικοί αναπνευστικοί μύς προκειμένου να βοηθήσουν το κολύμπι [5,6]. Κατά συνέπεια ένα καλό αναπνευστικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μια πιο αποτελεσματική κινητική δραστηριότητα [1].

Previous Next

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Ο φυσικοθεραπευτής Συρόπουλος Στυλιανός παρακολούθησε το σεμινάριο της ακαδημίας ergoline που αφορούσε το σύστημα καρδιακής αποκατάστασης ers 2 το οποίο έγινε στην φραγκφούρτη στις 6-7 φεβρουαρίου 2017 με θέμα «Πως να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης και πρόληψης».

Sitemap - Όροι χρήσης - F.A.Q.