Η Επίδραση της άσκησης των αναπνευστικών μυών στην καμπυλότητα και κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης σε νεαρούς αθλητές κολύμβησης

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Σε ανταγωνιστικά αθλήματα όπως είναι η κολύμβηση, η σπονδυλική στήλη των νέων αθλητών μπορεί να παρουσιάζει αυξημένη θωρακική κύφωση και οσφυϊκή λόρδωση. Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διάρκεια των γρήγορων και δυναμικών κινήσεων, που επιτελούνται στον αγώνα, η σπονδυλική στήλη είναι ο αγωγός μεταφοράς μηχανικής ενέργειας μεταξύ του άνω και κάτω άκρου. Κατά συνέπεια δέχεται μεγάλες ροπές στις κινήσεις της κάμψης, έκτασης, περιαγωγής με ταυτόχρονες μεγάλες δυνάμεις συμπίεσης και διάτμησης. Η επίδραση αυτών των δυνάμεων δημιουργεί εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου στους αθλητές με απώλεια του ύψους του, φαίνομενο που σχετίζεται με αυξημένη καμπυλότητα σπονδυλικής στήλης. Θωρακική κύφωση και οσφυική λόρδωση συμβάλλουν στη δημιουργία πόνου στην περιοχή του ώμου (ώμος κολυμβητή) και ραχιαλγία αντίστοιχα. Η συχνότητα εμφάνισης πόνου στον ώμο σε όλους τους κολυμβητές κυμαίνεται απο 40-80%. Μία αστάθεια στον ώμο λόγω κακής στάσης μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στον ώμο λόγω των κινήσεων της μαραθώνιας κολύμβησης σε κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας. Η επανειλημμένη υπερέκταση της οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης κατά την μεγάλη διάρκεια κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην ράχη. Η βελτίωση της στάσης του σώματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη και θεραπεία των τραυματισμών.

Η στάση του σώματος πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο κατά την διάρκεια του ελεύθερου στύλ κολύμβησης για την μείωση της αντίστασης του σώματος και την αύξηση της ταχύτητας. Αυτή η αλλαγή στην στάση περιλαμβάνει σύσπαση των κοιλιακών μυών για να ευθυγγραμίσουν την κοιλία και σύσπαση των μυών της σπονδυλικής στήλης που ευθύνονται για την όρθια στάση για να ευθυγραμμίσουν την οσφυϊκή μοίρα δημιουργώντας ένα πιο αποδοτικό αθλητικό σώμα. Ο ασταθής κορμός αυξάνει το στρές στους συνδέσμους και τα οστά που ελέγχουν την τροχιά κίνησης και προκαλούν ραχιαλγία. Η συστολή του ορθού και εγκάρσιου κοιλιακού μυός είναι απαραίτητη για την σταθερότητα του κορμού. Η σύσπαση των κοιλιακών μυών και των μυών της όρθιας στάσης δεν μειώνει την αντοχή κατά την διάρκεια του κολυμπιού.Επιπρόσθετα αυξάνει την κατανάλωση οξυγόνου μειώνοντας τον αερισμό ακόμη και σε χαλαρή ή καθιστή θέση. Η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου σχετίζεται με την σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Η σύσπαση των αναπνευστικών μυών όταν γίνεται με συνεργασία των κοιλιακών μυών και του διαφράγματος οδηγεί σε ένα μακρύ έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας.

Οι ασκήσεις των αναπνευστικών μυών χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου και ως άσκηση αντοχής στους αθλητές. Περιλαμβάνουν άσκηση μυϊκών ομάδων όπως το διάφραγμα, οι μεσοπλεύριοι μύες και οι επικουρικοί αναπνευστικοί μύες. Οι ασκήσεις των αναπνευστικών μυών γίνονται με συγκεκριμένο φορτίο το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με ακρίβεια μέσω της συχνότητας και του βάθους των αναπνοών με εξασκητές αναπνοής spiro tiger. Συσκευές αποτελούμενες απο μια εύχρηστη μονάδα με μια αναπνευστική σακούλα και ενα βασικο κανάλι. Επιτρέπονται εξατομικευμένες αναπνευστικές ασκήσεις μέσα απο μέγιστες εισπνοές και εκπνοές χωρίς υποκαπνία μέσω αντίστασης. Η βασική μονάδα κρατήματος της χειρολαβής μέσω κομπιούτερ παρακολουθεί την συχνότητα και το βάθος των αναπνοών κατά την διάρκεια της άσκησης. Προκαθορίζει τα όρια του κατωφλίου για τα μοτίβα αναπνοής ενθαρύνοντας τους κολυμβητές να αναπνεύσουν εντός των ορίων μέσω της οπτικής και ακουστικής ανατροφοδότισης.Ο χρόνος και η συχνότητα κάθε συνεδρίας άσκησης αποθηκεύονται. Οι κολυμβητές κάνουν άσκηση αναπνευστικών μυών τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες παράλληλα με το πρόγραμμα προπόνησης. Ο χρόνος κάθε συνεδρίας διαρκεί δέκα λεπτά.

Μετά απο δώδεκα συνεδρίες άσκησης των αναπνευστικών μυών σε νεαρούς κολυμβητές παρουσιάστηκε μείωση της θωρακικής κύφωσης σε ποσοστό 13,1% και της οσφυϊκής λόρδωσης σε ποσοστό 17,7%. Συγκεκριμένα οι γωνίες Θ1-Θ12 και Θ12-Ι1 για την αξιολόγηση της θωρακικής κύφωσης και οσφυϊκής λόρδωσης μειώθηκαν σημαντικά. Όσον αφορά την πνευμονική λειτουργία οι τιμές της βίαιης ζωτικής χωρητικότητας και του βίαια εκπνεόμενου όγκου αέρα στο πρώτο δευτερόλεπτο αυξήθηκαν σημαντικά μετά από τέσσερις εβδομάδες άσκησης αναπνευστικών μυών.

Η αύξηση της μυϊκής δύναμης στην κάμψη του κορμού στην ομάδα άσκησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η άσκηση των αναπνευστικών μυών επηρέασε έντονα τους κοιλιακούς μύες. Ο εγκάρσιος κοιλιακός είναι ο πιο ισχυρός αναπνευστικός μυς της κοιλιάς και αποτελεί σημαντικό μυ στην άσκηση των αναπνευστικών μυών. Η συστολή του αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση γεγονός που οδηγεί σε ισορροπία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης πιέζει τον θωρακικό κλοβό προς τα επάνω επιτρέποντας την αποτελεσματική έκταση των θωρακικών σπονδύλων. Η μείωση της καμπυλότητας της θωρακικής μοίρας οφείλεται στην διάταση του θώρακα. Η άσκηση απο μέγιστη εκπνοή σε μέγιστη εισπνοή αλλάζει την κίνηση των πλευρών στο θωρακικό κλοβό μειώνοντας την θωρακική κύφωση. Η ακαμψία του θωρακικού κλωβού οδηγεί σε θωρακική κύφωση. Οι επαναλαμβανόμενες βαθιές αναπνοές διαλύουν την ακαμψία του θωρακικού κλωβού μειώνοντας την κύφωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την μεταβολή της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης.

Οι κολυμβητές έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν απο πόνο και τραυματισμούς λόγω δυσλειτουργίας των αρθρώσεων οι οποίες αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες όπως η στάση του σώματος. Η άσκηση των αναπνευστικών μυών σε νεαρούς κολυμβητές αποτρέπει αυτές τις δυσλειτουργίες βελτιώνοντας την καμπυλότητα-κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης και την πνευμονική λειτουργία.

 

Άρθρο Συρόπουλου Στέλιου PT-Msc Hellenic Swimming Federation

 

 

Pin It

Sitemap - Όροι χρήσης - F.A.Q.