Σπιρομετρία μια σημαντική εξέταση και για τον φυσικοθεραπευτή

Σπιρομετρία μια σημαντική εξέταση και για τον φυσικοθεραπευτή

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η σπιρομετρία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων και μετράει τους πνευμονικούς όγκους στη μονάδα του χρόνου. Είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία όπου ζητείται από τους ασθενείς να πάρουν μια μέγιστη εισπνοή η οποία ακολουθείται από μια δυναμική γρήγορη εκπνοή (όσο το δυνατόν πιο γρήγορα).Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν παραμέτρους όπως ο βίαια εκπνεόμενος όγκος αέρα στο πρώτο δευτερόλεπτο, η βίαιη ζωτική χωρητικότητα (συνολικός όγκος αέρα που θα βγεί από τους πνεύμονες μετά την μέγιστη εκπνοή) και ο λόγος αυτών των δύο παραμέτρων. Ο υπολογισμός αυτού του λόγου επιτρέπει τον εντοπισμό αποφρακτικών ή περιοριστικών ελαττωμάτων αερισμού οδηγώντας στη διάγνωση αναπνευστικών παθήσεων.

Όταν ο λόγος είναι μικρότερος από τα αντίστοιχα χαμηλότερα όρια του φυσιολογικού αυτό σημαίνει ότι ο βίαια εκπνεόμενος όγκος αέρα στο πρώτο δευτερόλεπτο μειώνεται περισσότερο από την βίαιη ζωτική χωρητικότητα και αυτό πρακτικά φανερώνει αποφρακτικό ελάττωμα (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα). Όταν ο λόγος είναι μεγαλύτερος από τα αντίστοιχα χαμηλότερα όρια του φυσιολογικού τότε έχουμε μειωμένη βίαιη ζωτική χωρητικότητα και περιοριστικά ελαττώματα όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και παραμορφώσεις του θωρακικού τοιχώματος (1).

Η σπιρομετρία ενδείκνυται:

1. Στη διερεύνηση ασθενών με συμπτώματα που υποδηλώνουν πνευμονική νόσο όπως βήχας, συριγμός, μειωμένη αναπνοή και μη φυσιολογική ακτινογραφία θώρακα.
2. Παρακολούθηση ασθενών με γνωστή πνευμονική νόσο που μπορεί να παρουσιάζει πνευμονικές επιπλοκές όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, πνευμονική αγγειακή νόσος.
3. Διερεύνηση ασθενών με νόσο που έχει πνευμονικές επιπλοκές όπως διαταραχές πνευμονικού ιστού και νευρομυϊκές παθήσεις.
4. Προεγχειρητική αξιολόγηση πριν από χειρουργείο όπως εκτομή πνεύμονα, κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, καρδιοχειρουργική επέμβαση (1).
Στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας η σπιρομετρία εκτελείται κατά αποκλειστικότητα από γιατρούς πνευμονολόγους αυτό όμως δεν συμβαίνει σε άλλα συστήματα υγείας χωρών όπως ο Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Σε αυτές τις χώρες η σπιρομετρία μπορεί να διεξαχθεί απο:
1.Εκπαιδευμένο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ως εγγεγραμμένοι αναπνευστικοί θεραπευτές
2.Άλλοι επαγγελματίες υγείας των οποίων η επίσιμη εκπαίδευση περιλαμβάνει μελέτες στην ανατομία και φυσιολογία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας μήνας εποπτευόμενης εκπαίδευσης στην απόδοση και τον ποιοτικό έλεγχο των δοκιμών σπιρομετρίας (2).
Η εμπλοκή των φυσικοθεραπευτών με την σπιρομέτρηση σε νοσοκομείο της Αυστραλίας αύξησε σε 300% την χρήση της σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε, η διάγνωση και παρακολούθηση ήταν σχετικά εύκολη και τα αποτελέσματα γρήγορα και διαθέσιμα στους θεράποντες ιατρούς. Η σημασία της σπιρομετρίας για την διάγνωση και τον ποσοτικό προσδιορισμό αποφρακτικών νόσων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ενισχύθηκε και τα νοσοκομειακά έσοδα αυξήθηκαν επιτρέποντας ακριβέστερη κωδικοποίηση των ασθενών. Τα σημαντικά οφέλη μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι η σπιρομετρία είναι μια εξέταση που απαιτεί την πολύ ενεργή συμμετοχή του ασθενούς και ο εξεταστής πρέπει να έχει τις δεξιότητες και την ικανότητα να προχωρήσει πολύ περα από το επίπεδο αλληλεπίδρασης του ασθενούς έχοντας γνώση βασικής υποστήριξης της ζωής (3).
Η σπιρομετρία εκτός από τον προσδιορισμό των αναπνευστικών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει τον φυσικοθεραπευτή στην αξιολόγηση των ασθενών κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Η φυσικοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά το λόγο διάγνωσης αποφρακτικών ασθενειών μετά από 6 εβδομάδες πνευμονικής αποκατάστασης δίνοντας την δυνατότητα στον φυσικοθεραπευτή να ελέγξει την πρόοδο τους (4). Επίσης η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής που θα επιλεχθεί για την αποκατάσταση περνάει μέσα από τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης όπως για παράδειγμα σε ασθενείς μετά από θωρακοσκόπηση (5). Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι μόνο το 40% των φυσικοθεραπευτών χρησιμοποιεί την σπιρομέτρηση στη κλινική πράξη (6).
Το μέλλον της σπιρομέτρησης προδιαγράφεται λαμπρό αρκεί να μην περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αναπνευστικών προβλημάτων και στη ποσοτικοποίηση της διαταραχής.Η χρήση της πρέπει να προβλέπει την ποιότητα ζωής, τις λειτουργικές δυνατότητες, τη μελλοντική νοσηρότητα,την θνησιμότητα και τον κίνδυνο/όφελος μιας παρέμβασης (7). Οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να γνωρίζουν την σημασία της να είναι εξοικειωμένοι με αυτή προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους ως σημαντικά μέλη της ομάδας θεραπείας (8).

Αρθρογραφία

1. Harpreet Ranu, Michael Wilde, Brendan Madden. Pulmonary Function Tests. Ulster Med J 2011;80(2):84-90.
2. Allan L Coates, Brian L Graham, Robin G McFadden et al. Spirometry in primary care. Can Respir J 2013;20(1):13-21.
3. Brooke Winzer, Mark Tamaray. 13th National Rural Health Conference
4. Naglaa Bakry Elkhateeb, Ahmed A. Elhadidi a, Hosam H. Masood et al. Pulmonary rehabilitation in chronic obstructive pulmonary disease. Egyptian Journal of Chest Diseases and Tuberculosis 2015;64:359–369.
5. S Gunay, I Eser, M Ozbey, M Agar et al. Evaluation of two different respiratory physiotherapy methods after thoracoscopy with regard to arterial
blood gas, respiratory function test, number of days until discharge, cost analysis, comfort and pain control. Nigerian Journal of Clinical Practice 2016;19(3):353-358.
6. Aripta Jingar, Gopala Krishna Alaparthi, Vaishali K et al. Clinical management practices adopted by physiotherapists in India for chronic obstructive pulmonary disease:A national survey 2020. Lung India 2013;30(2):131-138.
7. Neil R MacIntyre. The Future of Pulmonary Function Testing. RESPIRATORY CARE 2012;57(1):154-164.
8. C.P Rodseth. Physiotherapy 1980;93-96.

 

 

Pin It

Sitemap - Όροι χρήσης - F.A.Q.